Як прати наматрацник: головні правила та корисні поради

Облаштовуючи спальне місце, варто подбати про покупку не тільки якісного ортопедичного матраца, а й практичного наматрацника. Такі аксесуари виконують захисну функцію, оберігаючи матрац від плям і намокання, і дозволяють забезпечувати необхідний рівень гігієни без зайвих витрат та клопоту. Наматрацники зручні, доступні за ціною, не вимагають складного догляду, підходять для пружинних моделей та матраців на основі піни. А якими вони бувають і як правильно їх прати, ми зараз розповімо.

Які бувають наматрацники?

Сьогодні наматрацники випускаються в широкому асортименті, а класифікуються за:

Моделям

У продажу є:

  • накладні з резинками-фіксаторами, розташованими по кутах, такі вироби можуть бути досить об'ємними, здатні скоригувати характеристики спального місця, але захищають матрац тільки зверху;
  • натяжні - це тонкі чохли, які одягаються як простирадла на гумці, захищаючи матрац з усіх боків.

Ваги та типу наповнювача

  1. Жорсткі. Вони виготовляються з латексованого кокосового волокна або полімерної піни, є громіздкими і щільними виробами, але чудово справляються із завданням поліпшення характеристик спального місця. За експлуатаційними параметрами вони ближчі до футонів, що підвищує попит на такі моделі. Прати жорсткі аксесуари не можна, оскільки при намоканні вони деформуються. А для сухого чищення наматрацника з койри або полімерів можна використовувати пилосос.
  2. Середня жорсткість. До них відносяться моделі з латексу та кокосу, і прати їх теж не можна. Для видалення плям з поверхні виробів можна використовувати губку та мильний розчин. А масштабне чищення наматрацників із цієї категорії краще довірити професіоналам.
  3. М'які. Серед м'яких виробів є моделі як із натуральних, так і зі штучних матеріалів. А найбільш потрібні товари на базі вати, бамбукового або поліефірного волокна. Їх можна прати руками або в машині і віджимати, вони не деформуються при намоканні і не потребують складного догляду. Незалежно від використаного при виготовленні м'яких наматрацників наповнювача їх потрібно прати за низької температури. Але якщо бамбуку потрібен делікатний віджим, то вату треба віджимати інтенсивно, оскільки вона вбираємо багато вологи. А при просушуванні ватного виробу треба іноді його перевертати і струшувати, інакше частина наповнювача може залишитися сиро, що призведе до розмноження грибка і появи неприємного запаху.

Важливо! При пранні наматрацників не можна використовувати відбілювачі та агресивні миючі засоби.

Не знаєте, який наматрацник вибрати? Зв'яжіться з нами будь-яким зручним способом, і ми допоможемо підібрати оптимальний за ціною та технічними параметрами виріб.

Рекомендації щодо прання наматрацників з різних матеріалів

Режим прання наматрацника залежить від виду та якості наповнювача. А перед тим, як розпочати справу, потрібно вивчити рекомендації виробника щодо догляду за виробом, які є на ярлику, та попередньо почистити захисний чохол пилососом.

  1. Вовна. Моделі з наповнювачем з овечої чи верблюжої вовни не бояться води, але прати їх краще не надто часто. При використанні машини потрібно вибрати відповідний режим (вовна або делікатне прання) і додати у воду засіб на основі ланоліну. А віджимати виріб рекомендується вручну: акуратно, не викручуючи. Після цього треба дати воді, що залишилася, стекти, а сушити чохол слід у розправленому вигляді, розклавши його на горизонтальній поверхні.
  2. Пух і перо. Моделі з натуральним пухоперовим наповнювачем відрізняються збільшеним обсягом. Для прання потрібно машина з великим барабаном (не менше, ніж на 7 кг білизни), гелевий засіб/капсули і столовий оцет для полоскання (його потрібно додавати в кількості третини склянки на 10 л води). Машина повинна працювати в режимі делікатного прання, а віджимати пуховий аксесуар потрібно на середніх або низьких обертах.
  3. Бавовна. Бавовняні моделі відмінно стираються та гладяться. Головне - використовувати воду кімнатної температури, інакше матеріал може дати сильне усадку, що зробить виріб непридатним для подальшого використання.
  4. Бамбукові волокна. Бамбукове волокно можна прати і віджимати в машині, воно швидко сохне і не «сідає». Але прасувати вироби з таким наповнювачем не можна.
  5. Наповнювачі на основі поліефірного волокна. Матеріали з поліефірних волокон об'ємні, м'які та довговічні. Як усі сучасні наповнювачі, вони добре стираються в машині (режим вибираємо будь-який!). Але їх може зіпсувати порошок, тому краще користуватися гелевими засобами.
  6. Антибактеріальні. Антибактеріальне просочення - додаткова і дуже корисна опція, яку пропонують багато виробників наматрацників. Вона добре переносить вплив води і витримує до сотні прань. А режим обробки виробу слід вибирати залежно від якості наповнювача.

Важливо! Дитячі наматрацники краще прати спеціальними гіпоалергенними засобами.

Як прати водостійкі наматрацники?

Непромокаючі наматрацники виготовляються зі спеціалізованого багатошарового матеріалу. У ролі нижнього шару в ньому виступає поліуретанова мембрана, яка забезпечує необхідну водостійкість. Такі моделі дорожчі і актуальні для дітей, лежачих хворих і літніх користувачів. А щоб не зіпсувати чохол, потрібно:

  • прати при температурі 30-40 ° С;
  • виключити відбілювачі, кондиціонери, машинне сушіння;
  • застосовувати м'які миючі засоби;
  • використовувати делікатний віджимання.

Важливо! Непромокальний наматрацник не варто часто прати, а видалити плями та освіжити його допоможе губка та мильний розчин.

Як видалити плями з наматрацника домашніми засобами?

Перед пранням з наматрацника треба обов'язково видалити стійкі локальні плями. Для цього можна скористатися домашніми засобами, які є у будь-якої господині:

  • перекисом водню - він ефективний проти винних плям і слідів крові, але щоб видалити вино, до перекису потрібно додати сіль і залишити суміш на плямі на півгодини;
  • картопляний крохмаль або тальк - вони допоможуть швидко позбутися жирних плям;
  • столовий оцет - їм видаляють плями від чаю, соку, кави;
  • нашатирний спирт - відмінний засіб від слідів губної помади;
  • сіль та лимонний сік - у тандемі ці інгредієнти відмінно «працюють» проти плям сечі.

Правила сушіння

Щоб наматрацник не деформувався після прання, його необхідно сушити на рівній горизонтальній поверхні в розправленому вигляді. Попередньо слід добре віджати і дати воді стекти.

Як позбутися неприємного запаху?

Іноді в процесі експлуатації у наматрацника з'являється неприємний запах. Ця проблема вирішується провітрюванням на свіжому повітрі. Провітрювати та чистити наматрацник пилососом потрібно регулярно. А найкращий ефект дає витримка на морозі.

Ще один спосіб освіжити виріб – обробка водним розчином солі або харчової соди (1 столова ложка на літр рідини). Розчин потрібно заздалегідь розвести у потрібній кількості, а потім замочити в ньому наматрацник.

Важливо! Водостійким моделям з мембранної тканини замочування у содовому чи сольовому розчині протипоказане!

Наші магазини пропонують покупцям високоякісні товари для сну, серед яких є різні моделі наматрацників. А замовити будь-який аксесуар можна онлайн із доставкою до дверей.